Case study: Classic Farmhouse

The brief:

Our clients wanted to move to the country for a slower pace of life and found a beautiful cottage in need of some TLC. Steeped in history this once working farmhouse had many original features but needed to be modernized throughout. Susanna has a keen eye for design and great sense of style and immediately knew how she wanted to bring this old house back to life. 

Each room was carefully considered and designed to be sympathetic to the original features.  We suggested beautiful bespoke paneling for many of the rooms, which were hand painted with an elegant colour palette that flowed through the home complementing the soft furnishings of each room.   

In the kitchen our client wanted to create a functional, modern yet cozy space with an AGA as a focal point of the design. They also wanted an additional oven and hob for summer cooking when the Aga was not in use, a larder unit for dry food storage and an island with seating for two.  

In the utility room, storage was a premium; they needed somewhere to house the washing machine and tumble dryer and wanted a large sink. 

Our execution:

Kitchen: We loved the idea of an Aga but felt it needed to be softened a little and featured into the kitchen sympathetically. The solution was to build a bespoke chimneybreast over the Aga creating a feature that would look as if it had always been there, set perfectly among bespoke in-frame shaker style cabinetry. Deep drawers at either side of the Aga enabled perfectly placed storage for large pots and pans with easy access when cooking. We used antiqued foxed glass as a splash-back to give it a modern feel whilst allowing the light to reflect back into the room. 

The configuration of the island was designed to house the single oven and induction hob for additional cooking facilities. Centrally positioned there is plenty of prep space at either side. An island allows our clients to prepare and cook whilst still being able to enjoy the company of family and friends sat at the breakfast bar. The larder unit is situated next to the integrated fridge freezer so all frequently used items are stored within easy reach of the prep area. A separate dining table links the kitchen to a welcoming seating area creating one large room with defined zones. 

For colour and style our clients wanted a two-tone kitchen, both having definite colours in mind the trick was to offer a colour palette that would harmoniously bring their vision together. We chose Chateau a soft grey-pink for the main units and Shaker Red for the island units, both from Zoffany. With a white quartz worktop called White Water from CR Laurence and a full stave oak worktop for the island to complement the flooring this project was pulled together with a hint of individuality. 

 

  • TEST
  • TEST
  • TEST
  • TEST
  • TEST
  • TEST

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *